Getest! De fietscomputer Sigma Rox 12.0 Sport

Met het merk Sigma denk je niet meteen aan high-end fietscomputers met navigatie. En dat is niet vreemd, want Sigma is namelijk nu voor het eerst met een fietscomputer met navigatie gekomen. En met deze nieuwe fietscomputer, de Sigma Rox 12.0 sport, gaat Sigma duidelijk de concurrentie aan met andere grote fabrikanten zoals Garmin en Wahoo.

Connectiviteit met Strava ect... 
De Rox werkt volledig via wifi, dus even met je wifi verbinden en eventueel met Strava en alle trainingsdata zullen in de toekomst meteen bij thuiskomst gesynchroniseerd worden. De Sigma ondersteunt alle nieuwste trainingsapps zoals GPSies, Strava (live segments), Komoot Trainingpeaks, Sigma Cloud en de connectiviteit met Shimano DI2 is tegenwoordig ook vanzelfsprekend. 

Fietsnavigatie vereenvoudigd in gebruik. 
Opvallend is hoe duidelijk het navigatiegedeelte is. Het kleurentouchscreen is gemakkelijk te bedienen en het in- en uitzoomen gaat soepel. Ook de velden instellen op de navigatiepagina gaat snel. De sigma ROX 12.0 is een volwaardig navigatietoestel waarmee je meteen twintig vooraf geïnstalleerde Europese kaarten kunt raadplegen en ook het toestel zelf een route kunt laten uitstippelen.

De overige kaarten zijn trouwens gratis te downloaden.Het gebruiksgemak is het punt waarop de ROX 12.0 de 11.0 simpelweg overklast. Gemakkelijker gegevens analyseren en uploaden via allerhande trainingsapps of via de Sigma Cloud zelf: alles kan via het toestel (wifi) zelf en dus geen gedoe meer met eerst het toestel aan de computer hangen. Ook de verbinding met vermogensmeters gaat via ANT+ vlekkeloos.

Batterijduur 
Sigma geeft zelf een gebruiksduur van zestien uur aan, al blijkt dat een waarde die je moet interpreteren als ‘in de beste omstandigheden gaat de batterij zestien uur mee’. Verbonden met hartslag- en vermogensmeter en met het scherm op volle helderheid zingt de batterij het wel nog altijd een heel fraaie twaalf uur uit.

Het leuke aan dit toestel is dat het veel mogelijkheden biedt, al kan het voor sommigen zelfs al iets te ver gaan. Net zoals bij velen van zijn concurrenten kan je ook bij de Sigma ROX 12.0 je eigen workouts maken. Voor sommigen betekent deze functie een meerwaarde, anderen zullen dit misschien zelfs nooit gebruiken. Niets nieuws in vergelijking met andere toestellen, al ziet het er toch net iets mooier en beter gestructureerd uit. Al die mogelijkheden zitten verpakt in een vrij groot toestel want de ROX 12.0 meet 115 x 59 x 17 en weegt (exclusief stuurhouder) 126 gram. Het toestel is qua formaat en gewicht vergelijkbaar met de Garmin 1000 of 1030 zodat de ROX 12.0 in de categorie van de grote jongens speelt.

Kostprijs 

Het toestel kost 399 euro, in bundel (met een houder voor op het stuur en één om voor het stuur te monteren, een R1 hartslagmeter, een R2 snelheids- en trapfrequentiemeter) kost de ROX 12.0 Sport 479 euro.Met de meegeleverde USB- kabel laad je de ROX 12.0 Sport op en eens volledig opgeladen licht te homebutton in het midden van het toestel op waarna je aan de slag kan. Het toestel is zeer gebruiksvriendelijk wegens amper gedoe met logins en dergelijke. 

Voor wie ? 
Ideaal dus voor toerfietsers en minder geschikt voor fietsers die de fiets clean en licht willen. Het intern geheugen van 8 GB is met een Micro SD kaart uit te breiden tot 128 GB en dat is meer dan ruim genoeg voor al je trainingsplannen en heel wat kaartmateriaal.  Het prima afleesbare 3” kleuren touchscreen is ideaal voor fietsers die alles graag ingezoomd bekijken. Last but not least is de ROX 12.0 standaard in grey en white edition te koop, al kan je het toestel met gekleurde behuizingspaneeltjes perfect laten aansluiten bij de kleur en stijl van je fiets.

De Sigma rox is verkrijgbaar in onze lokale Dewasport winkel te Deinze, Dendermonde of Wetteren. Tot snel ! 

Meer nieuwsitems